A Kyokushin Karate hazai története

Bevezető

A történelem sokszor bizonyította már, hogy egy vezető személy elvesztése visszafordíthatatlan következményekkel járhat. Amikor Sosai Masutatsu Oyama a Kyokushin Karate atyja 1994-ben elhunyt, nemcsak egy vezetőt és egy példaképet veszített az egész világ, hanem a Kyokushin Karate alappillérét is. Halála az addig szilárd egységként álló Kyokushin Karate széthulláshoz vezetett az egész világon, amely egység sajnos az óta sem állt helyre. Az elmúlt években létrejött hazai Kyokushin szervezetek mind Masutatsu Oyama követőinek vallják magukat, de nem mindannyian járják azt az utat, amelyet a Sosai annak idején megálmodott. A történéseket sokan hajlamosak a saját szemszögükből látni és elmondani, pedig igazság csak egy létezik. Éppen ezért célszerű a Kyokushin történetét két részre osztani. Az első részben az 1994-ig, a másodikban pedig az azóta történt eseményeket foglaljuk össze. A történet megírásában csupán a tényekre hagyatkoztunk, azok kommentálása nem a történetírók feladata.


I. rész (1970 - 1994)

A hazai Kyokushin Karate élet létrehozása egyértelműen Hanshi dr. Adámy Istvánnak 8. dan és Shihan Furkó Kálmánnak 7. dan köszönhető. Mindenki, aki Magyarországon a Kyokushin Karatét gyakorolja, az vagy kettejük tanítványa, vagy tanítványaiknak tanítványa.
E két kivételes képességű mester 1970-ben találkozott a Testnevelési Főiskola Cselgáncs Szakosztályán.
A Kyokushin Karatéval akkor ismerkedtek meg közelebbről, amikor 1972-ben Dr. Galla Ferenc meghívására Magyarországra érkezett a svéd Kyokushin Karate megalapítója és vezetője, az akkor 2. danos Mészáros Attila mester. Ő 1978-ig egyengette útjukat olyan nagy sikerrel, hogy Adámy mester 1977-ben, Furkó mester pedig 1978-ban megszerezték 1. dan fokozatukat. Időközben mindketten megnyitották saját Dojoikat is, Adámy István 1976-ban Budapesten, Furkó Kálmán pedig Szolnokon 1977-ben.
1978-ban 50 fő részvételével került megrendezésre az első magyarországi edzőtábor Szolnokon, amelyen először vett részt Shihan Howard Collins. Az első Kyokushin Magyar Bajnokságra 1979-ben került sor, akkor még csak egy súlycsoportban. A döntőben Somogyi Zsolt legyőzte Kívés Györgyöt. Ez év végén került sor a 2. Nyílt Világbajnokságra Japánban, amelyre nagy nehézségek árán az Adámy István, Furkó Kálmán, Somogyi Zsolt, Kívés György és Marek Drozdzowsky összeállítású csapat utazott ki, ahol először találkozhattak személyesen a Kyokushin Karate alapítójával az akkor még Kancho címet viselő Masutatsu Oyamával.

1982-ben először szerepelt a magyar csapat Kyokushin Európa Bajnokságon Londonban, ahol Bódi István középsúlyban III. helyezést ért el. 1983-ban került megrendezésre az első IBUSZ-Oyama Kupa, amelyet további három (1985, 1986, 1988) nagy sikerű verseny követett. Borza József három alkalommal is súlycsoportjának győztese lett. 1989-ben hazánk rendezhette meg a Kyokushin Európa Bajnokságot, ahol Katában Németh Katalin győzött, Rácz Anikó pedig II. helyet szerzett. Brezovai Sándor 70kg alatti kategóriában III. helyezést ért el. Az Európa Bajnokság keretében Sosai Masutatsu Oyama Furkó Kálmánnak és Adámy Istvánnak is az 5. dan fokozatot adományozta. Az 1990-es évek elején minden nemzetközi versenyen megmutatkozott a magyar Kyokushin Karate ereje, hiszen női és férfi versenyzőink is komoly eredményeket értek el. 1991-ben a tokiói Világbajnokságon a magyar csapat Sosai Oyama kitüntető figyelmét és vendégszeretetét is élvezhette.

Részletesebb leírás itt olvasható (http://www.kyokushin.hu/hazai)

A Kyokushin Karate hazai történetének I. része itt véget is ér, hiszen 1994. április 26-án hosszú betegség után elhunyt Sosai Masutatsu Oyama. Temetésén Hanshi dr. Adámy István 8. dan és Shihan Furkó Kálmán 7. dan képviselte hazánkat. Sosai Oyama végrendelete körül kialakult bizonytalanságok végül az egységes szervezet több részre szakadásához vezetett.


Epilógus

Magyarországon már az 1980-as évek végén jelentkeztek a szétszakadás jelei és a Kyokushin hazai népszerűsége ezzel arányosan sajnálatos módon csökkent. Ez főleg a Dojok taglétszámában volt mérhető, hiszen néhány év alatt a karatékák száma felére csökkent. Egyértelműen kijelenthető, hogy a Kyokushin Karate egysége addig volt harmonikusnak nevezhető, ameddig Sosai Oyama élt. Sosai Masutatsu Oyama személye, egyénisége, és tekintélye volt a garancia az összetartó erőre. Olyan tisztelet vette körül, amely csak az igazán nagy embereknek adatik meg. Aki személyesen találkozott vele, féltő gonddal és nagy tisztelettel vigyázott arra, hogy még az árnyékára se lépjen rá. Azok, akik az Ő útját követik, soha nem felejtik el, hogy a Kyokushin módszere által mit kaptak és azt sem, hogy mindezt elsősorban Sosai Masutatsu Oyamának köszönhetik. Mi, magyarok másodsorban Hanshi dr. Adámy Istvánnak 8. dan és Shihan Furkó Kálmánnak 7. dan tartozunk köszönettel, hiszen az Ő szerepvállalásuk és évtizedek óta tartó munkájuk eredménye az, hogy a Kyokushin Karate még mindig a legnépszerűbb a hazai küzdősportok területén. Népszerűségét természetesen annak is köszönheti, hogy azokat akik jó úton járnak, és jó helyről kapják az útbaigazítást, nem csak versenyekre készítik fel az edzések, hanem egy egész életre. Arra érdemes figyelni csupán, hogy kiszáradt kútból nem lehet vizet húzni. Nem utolsó sorban köszönettel tartozunk jelenlegi Mestereinknek, akik tudásukat próbálják nekünk átadni, és társainknak is, akikkel közösen dolgozunk azon, hogy a Kyokushin Karate által életünk kiteljesedjen.


II. rész (1994 - napjainkig)

Sosai Masutatsu Oyama halála után, az addig egységesnek látszó hazai szövetség néhány év alatt darabjaira hullott. Bár az óta hosszú idő telt el, ez a szétszakadás tovább folytatódott és sajnos folytatódik jelenleg is. Az egy közös Kyokushin történelem helyett annyi lett, hogy csak a tényszerű leírásának van értelme, hiszen minden szervezet más-más felépítésben, követelmény rendszerben és nemzetközi háttérrel dolgozik, ezért ezek érdemi összehasonlítása nem lehetséges.
Az alábbiakban felsoroljuk a jelentősebb magyarországi Kyokushin szervezeteket, de kiemelten csak a Magyar Kyokushin Karate Szövetséggel foglalkozunk, hiszen a Shinden Dojo ehhez a szervezethez tartozik.

Magyarországi Kyokushin Szervezetek:

- Magyar Kyokushin Karate Szövetség, az International Budo Kai nemzetközi szervezet tagja.
A szövetség elnöke: Hanshi Dr. Adámy István 8. dan.

- Magyar Kyokushin Karate Szervezet, a Shinkyokushinkan nemzetközi szervezet tagja.
A szervezet elnöke: Shihan Furkó Kálmán 7. dan.

- Oyama Karate Kyokushin Hungary - az IKO-Matsushima (International Kyokushin Organization Kyokushinkaikan) nemzetközi szervezet tagja.
A szervezet elnöke: Shihan Borza József 6. dan.

- Magyar Karate Szakszövetség I.K.O. Kyokushinkai Stílusszervezet.
Magyarországi vezetője: Shihan Halász Károly 5. dan.

- International Budo Kai Kan.
Magyarországi vezetője: Shihan Pap Henrik 5. dan.

- Magyarországi IKO Karate Szövetség.
Elnöke: Sensei Kern Róbert 4. dan.

- Magyar Kyokushin Karate Seibukai Szervezet, az IBK Kyokushin Karate Seibukai nemzetközi szervezet tagja.
A szervezet elnöke: Sensei Kernya József 3. dan.

Eseménynaptár
Galéria
Partnereink
130975 letöltés ,Kyokushin Karate Klub

Admin