Sosai Masutatsu Oyama


Tokió, 1994. április.

Több ezren sétáltak az Ueno Parkban, megcsodálták a virágzó cseresznyefákat, megálltak a híres szamuráj Saigo Takamori kutyát sétáltató szobra előtt, miközben egy közeli kórházban az orvosok Masutatsu Oyama életéért küzdöttek. Hosszú betegség után a Kyokushin Karate atyja 1994. április 26-án örökre itt hagyott bennünket. A hír talán nem érte váratlanul az embereket, de a milliós Kyokushin tábort mégis megdöbbentette vezérének elvesztése. Sosai Masutatsu Oyama 70 éves volt. Az alábbi összefoglaló egy rövid életrajz csupán, de ha valakit nem csak a száraz tények, évszámok érdekelnek, hanem szeretné átérezni és megérteni a Kyokushin Karate szellemiségét, filozófiáját, megismerni Sosai Oyama ránk hagyott örökségét is, azok bátran keressék meg a lakóhelyükhöz legközelebbi Dojot. A Kyokushin Karatét a világ közel 150 országában több mint 12.000.000 ember gyakorolja, számuk évről-évre folyamatosan nő.

Masutatsu Oyama 1923. július 27-én született Dél-Korea Gimje nevű városában Choi Young-Eui néven. Szülei 1925-ben nővéréhez küldték Mandzsúriába. Itt kezdte el tanulni Yi mestertől a Kempo Tizennyolc Kéz stílusát 9 éves korában, majd 1935-ben visszatért Koreába. 1938-ban Japánba utazott, és beiratkozott a Yamanashi Repülőiskolába. Nevét ekkor változtatta meg Masutatsu Oyamára.

1940-ben iratkozott be a Takashoku Egyetemre. Harcművészeti tanulmányait a Shotokan Karate stílus alapítójánál Gichin Funakoshi mesternél folytatta. 17 évesen már elérte a 2. dan fokozatot, kivételes képességeinek, szorgalmának és kitartásának köszönhetően pedig 20 évesen már a 4. dan fokozatot is. 1943-ban lépett be a Japán Légierőhöz. A II. Világháború végét nagy szomorúsággal élte meg, mert bár felkészült a kamikaze halálra, bevetésére Japán kapitulációja miatt már nem került sor. Ekkor találkozott a híres Goju Ryu mesterrel So Nei Chuval, aki azt tanácsolta neki, hogy szentelje életét a harcművészeteknek és a világtól 3 évre elvonulva csak a szellemi és testi edzéssel foglalkozzon.

1946-ban elkezdte tanulmányait a Waseda Egyetem Testnevelési Tanszékén és megismerkedett Eiji Yoshikawa-val, a Musashi regények szerzőjével. Az író és a regények segítettek Masutatsu Oyamának megtanulni a Bushido törvényeit, és megérteni azok mélyebb jelentését. Még ebben az évben elment a Minobu hegyre, ahol Musashi kifejlesztette a kardforgatás Nito Ryu stílusát. Úgy gondolta, hogy ez alkalmas hely lehetne arra, hogy elkezdje azt a szigorú edzést, amelyet eltervezett magának. Erre az útra egy Yashiro nevű tanítvány is vele tartott, de ő 6 hónap után hazaszökött. További 8 hónapig egyedül edzett tovább, de ekkor elfogyott a szponzori támogatás és kénytelen volt visszatérni önként választott magányából.

1947-ben győzött a II. Világháború utáni első Japán Nemzetei Harcművészeti Bajnokság Karate szakágának versenyén, de a győzelemért járó kupát nyilvánosan elhajította. Véleménye szerint a verseny szabályrendszere nem felelt meg a karate igazi szellemiségének és ezért ezt nem tartotta igazi győzelemnek.

1948-ban elhatározta, hogy életét végleg a karaténak szenteli, ezért 18 hónapig egymaga edzett a Kiyosumi hegyen, hogy tökéletesítse mozgását és elmélyedjen a karatéban. Napi 12 órát edzett pihenőnap nélkül. Minden nap időt szentelt a tanulásnak, sokat olvasott az ősi klasszikus harcművészetekről, a Zenről és a filozófiáról. Az itt eltöltött hónapok alatt megszerzett fizikai és mentális erőből merítve kidolgozta a Kyokushin Karate módszerét.

Eseménynaptár
Galéria
Partnereink
130999 letöltés ,Kyokushin Karate Klub

Admin